Puheohjelma ja työpajat

Lauantai

 

Avajaiset

Lauantai 13:00 – 13:15 / Juhlasali

Tervetuloa tapahtumaan! Avajaisissa esitellään kunniavieraat ja käydään läpi viikonlopun ohjelmaa.

 

 

Valokeila roolipeleissä / Tuomas "MuadMouse" Kuusniemi

Lauantai 14:00 – 14:45 / Juhlasali

Jääkö jonkun hahmo muiden varjoon? Onko porukka pimennossa? Jääkö mielikuva pelimaailmasta hämäräksi? Nämä ongelmat, ja monet muut, voi korjata ja ehkäistä valokeilan taidokkaalla sivalluksella!

Huomion valokeila siirtyy, laajenee ja kapenee roolipelin aikana. Kuin elokuvan kamera se rajaa ympäristöä ja ohjaa huomiota. Toisin kuin moisessa passiivisessa mediassa, roolipeleissä valokeilan suuntaamiseen osallistuvat kaikki, ja siksi kaikkien on hyvä olla sinut sen käyttämisen kanssa. Jos keilat menevät ristiin, lopputuloksena voi olla sekasorto, itku ja hampaiden kiristely.

Tämä esitelmä käsittelee valokeilan vaikutuksia hahmoihin, tarinaan, pelin kulkuun ja pelaajiin itseensä. Tutkin valokeilaa ilmiönä sekä työkaluna, ja esimerkkien kautta esittelen keinoja sen tasapainoiseen käyttöön koko peliporukan toimesta.

 

 

Roolipelit vasta-alkajille / Janne Kemppi

Lauantai 14:00 – 14:45 / Luentosali

Perustietoutta pöytäroolipelaamisesta ja pelinjohtamisesta asiaa harkitseville aikuisille. Sitten ohjeet miten oma peli käynnistetään ja pidetään käynnissä. Lopuksi vinkkejä miten ongelmatilanteet hoidetaan. Luento sopii niin aloittelijalle kuin omaa peliään edelleen kehittäville pelaajille ja pelinjohtajille.

 

 

Koko perheen roolipelit / Mike Pohjola ja Miska Fredman **kunniavieraspaneeli**

Lauantai 15:00 – 16:45 / Juhlasali

Tracon Hitpointin kunniavieraat Miska Fredman ja Mike Pohjola ovat suunnitelleet roolipelejä kaikenikäisille. Mitä täytyy ottaa huomioon kun suunnitellaan kuusivuotiaalle? Kuinka peli sujuu koko perheen kesken? Tule kuuntelemaan Astraterran ja Myrskyn Sankareiden suunnittelijoita!

 

 

Runkkarista punkkariksi - kyberpunk-roolipelien historia / Arto Koistinen

Lauantai 16:00 – 16:45 / Luentosali

Mistä kyberpunk-roolipelit saivat alkunsa? Mitkä ovat niiden yhdistävät teemat? Luento pureutuu kyberpunk-aiheisten roolipelien historiaan, nykytilaan ja perintöön, sekä tarkastelee genreä yleisemmin.

 

 

Pelisuunnittelupaja / Janne Kemppi

Lauantai 17:00 – 18:45 / Juhlasali

Kiinnostaako oman pelin tekeminen? Pelisuunnittelun opettajan vetämässä pajassa aloitetaan pelisuunnittelun perusteiden luennolla ja edetään sitten käymään porukalla läpi kuuntelijoiden omia peli-ideoita ja -raakileita.

 

 

Lohikäärmeliitto esittää: Parempaa roolipelaamista! / Nestori "Nuurori" Lehtonen ja Hanna "Kuuris" Rautakumpu

Lauantai 17:00 – 19:30 / Luentosali

Eeppisiä hahmokohtaloita! Maailmaamullistavia tarinoita! Parempaa ajankäyttöä!

Keskustelemme yhdessä muun muassa siitä, millaiset säännöt tukevat eeppistä roolipelaamista, miten ekologiset hahmolokerot toimivat hahmosuunnittelussa sekä siitä, millainen pelaaminen edistää hahmokeskeistä draamaa.

Ohjelmassa myös: lokerotyöpaja!

Toinen tuleminen fantastisen vastaanoton muutoin animeconina tunnetussa suuressa suomalaisessa fanikulttuuritapahtumassa saaneelle eeppiselle roolipeliohjelmalle!

 

 

Roolipeliteoria ja sen opettelu / Otto "Amoeba" Martin

Lauantai 19:00 – 19:45 / Juhlasali

Roolipelit ovat harrastuksena olleet olemassa jo kohta 40 vuotta, mutta teoreettinen pohja harrastukselle on vieläkin aika hajanainen.  Roolipelikerho Excaliburissa on viimeisen vuoden aikana aktivoiduttu keskustelemaan aiheesta, ja nyt tulimme kertomaan mitä tähän mennessä on opittu.  Esitys pohjaa pitkälti Big Model:iin, mutta käymme läpi myös keskustelujen järjestämistä sekä tuloksien hyödyntämistä itse roolipeleissä.

 

 

Mike Pohjola: Elämä ja teot / Mike Pohjola **kunniavierasluento**

Lauantai 20:00 – 20:45 / Juhlasali

Kunniavieras Mike Pohjola kertoo pelisuunnittelijan ja kirjailijan elämästään, larppaamisesta ja muista projekteistaan.

 

 

Miska Fredman: Elämä ja teot / Miska Fredman  **kunniavierasluento**

Lauantai 21:00 – 21:45 / Juhlasali

Kunniavieraamme Miska kertoo miten siniselle ruutuviholle tehdyistä peleistä on lopulta päädytty ammattipelisuunnittelijaksi.

 

 

Immersio roolipeleissä / Timo Kellomäki

Lauantai 21:00 – 21:45 / Luentosali

Immersio on tila, jota monet roolipelaajat sanovat pitävänsä peleissään tavoittelemisen arvoisena. Käsitteen merkityksestä ei silti tunnu olevan minkäänlaista yhteisymmärrystä, joten keskustelu aiheesta taantuu usein riitelyksi. Luennolla esitellään ensin, millaisia erilaisia mielentiloja roolipelaajat kuvaavat esimerkiksi käsitteillä immersio, uppoutuminen tai eläytyminen. Lopuksi pohditaan keinoja saavuttaa ja ylläpitää näitä tiloja pelaajan, pelinjohtajan ja pelisuunnittelijan roolissa.

 

 

 

Sunnuntai

 

Miekat ja muut sivistyneemmän aikakauden aseet, miten niitä käytettiin / Niklas Hirvelä, Asko "Askold" Metsäpelto sekä Ilkka "Kyanor" Niemi

Sunnuntai 10:00 – 11:45 / Juhlasali

Keskustelua historiallisista aseista niiden käyttötavoista, yleisistä väärinkäsityksistä aseisiin liittyen sekä mitä tietämys näistä tarjoaa roolipelikokemukselle.

 

 

Interaktiivisuuden käsikirjoittaminen / Mike Pohjola **kunniavierasluento**

Sunnuntai 12:00 – 12:45 / Juhlasali

Mike Pohjola on tehnyt osallistuvaa ja interaktiivista tarinankerrontaa monessa eri muodossa: transmediaa, roolipelejä, larppeja, interaktiivista teatteria ja valinta romaaneja. Mutta miten tarinan voi kirjoittaa, jos katsoja, lukija tai pelaaja saa valita, mitä siinä tapahtuu? Interaktiivisuuden käsikirjoittamisen lyhyt oppimäärä.

 

 

Blood Bowlin pelaajakokemukset / Ville Kankainen

Sunnuntai 13:00 – 13:45 / Juhlasali

Blood Bowl on kulttiklassikon aseman saavuttanut vuonna 1987 julkaistu miniatyyreilla pelattava lautapeli. Siinä erilaiset fantasiarodut ottavat toisistaan mittaa amerikkalaista jalkapalloa ja rugbya muistuttavassa urheilulajissa. Lautapelistä on vuosien saatossa julkaistu useita laitoksia, ja siitä on tehty erilaisia digitaalisia adaptaatioita. Viimeistään Cyaniden julkaisema tietokone- ja konsolipeli toi Blood Bowlin myös suuremman yleisön tietoisuuteen. Mikä on pelin suosion salaisuus? Miten eri tavoin peliä pelataan? Kuinka vannoutuneet harrastajat kokevat pelin modernit inkarnaatiot? Onko fyysinen ja digitaalinen Blood Bowl sama peli ensinkään? Tässä esityksessä pohditaan näitä, ja muita Blood Bowl pelikokemukseen liittyviä kysymyksiä.

 

 

Duel Masters: Korttipelin alkeet ja anime tutuksi / Aaron MacRöndel

Sunnuntai 13:00 – 13:45 / Luentosali

Muistatko vielä vanhan Duel Mastersin? Violettipaitaisen piikkitukan korttihirviöineen? Ai etkö? No ei se mitään! Nyt sinulla ja kavereillasi on silti mahdollisuus oppia pelaamaan Duel Masters -korttipeliä ja tulla Kaijudo-mestariksi! Luento käsittelee ensimmäisen ja Sacred Lands kausien olentojen ja loitsujen ominaisuuksia sekä korttipelin alkeita että animesarjaa lyhyesti. Myös peliä pelanneet ja sarjaa katsoneet/mangaa lukeneet voivat oppia uutta kehittäen strategiaansa ja löytää helpommin peliseuraa. Kettou Da! Hyväksytkö haasteen!

 

 

Roolipelisuunnittelu Ironspinen tyyliin / Miska Fredman  **kunniavierasluento**

Sunnuntai 14:00 – 14:45 / Juhlasali

Ironspine on julkaissut muun muassa roolipelit Heimot ja Astraterra. Vuosien varrella roolipelien suunnitteluun ja julkaisuun on muodostunut oma kaavansa. Miten roolipelin suunnittelu tapahtuu Ironspinen tapaan. Mitkä ovat pelisuunnittelun eri vaiheet ja mitä suunnittelussa tulee ottaa huomioon.

Esitelmä keskittyy erityisesti erilaisiin käytännön seikkoihin ja tuotannon kokonaisuuden kannalta oleellisiin asioihin.

 

 

PRAEDOR 2000-2015: viisitoista vuotta Jaconian seikkailijoita / Ville "Burgeri" Vuorela

Sunnuntai 15:00 – 15:45 / Juhlasali

Praedor-roolipelin julkaisemisesta tulee joulukuussa 15 vuotta. Sarjakuvataiteilija Petri Hiltusen samannimisiin fantasiasarjakuviin pohjautuva pulp-henkinen roolipeli on ollut yksi suosituimmista ja ennen kaikkea pelatuimmista kotimaisista roolipeleistä. Pelin kirjoittaja Ville "Burger" Vuorela kertoo roolipelin syntyvaiheista, suunnittelufilosofiasta, vastaanotosta, sudenkuopista ja tulevaisuudensuunnitelmista sekä erikseen, että osana kasvavaa Praedor-brändiä.

Esitelmässä on Petri Hiltusen kuvitus, mutta ei ruotsinkielistä tekstitystä.

 

 

Päättäjäiset

Sunnuntai 17:00 – 17:45 / Juhlasali

Tule päättäjäisiin kuuntelemaan kiitos-puheet ja seuraamaan turnauksien palkintojenjakoa.

 

 

Takaisin muuhun ohjelmaan