Häirinnän vastainen linjaus
Häirintä ei ole OK. Ei Tracon Hitpointissa, eikä missään muuallakaan. Häirintää, kiusaamista ja epäasiallista kohtelua ei tarvitse sietää. Jos kohtaat jotain tällaista, reagoi puuttumalla asiaan ja pyytämällä häiritsijää lopettamaan. Jos pyyntö ei tehoa, käske. Mikäli tämäkään ei auta, ilmoita asiasta eteenpäin sen kiireellisyyden mukaisesti joko lähimmälle järjestyksenvalvojalle tai infoon, josta saat pyydettyä järjestyksenvalvojan paikalle. Infon kautta tavoitat myös häirintäyhdyshenkilön.
Helpoiten saat infon kiinni soittamalla 044 781 5500.
Kiusaaminen ja kaikenlainen häirintä on kielletty tapahtuman järjestyssäännöissä. Tapahtuman järjestyssääntöjen rikkominen voi johtaa tapahtumasta poistamiseen.
Häirinnän määritelmä
Häirinnällä ja ahdistelulla tarkoitetaan ei-toivottua yksipuolista fyysistä tai sanallista käyttäytymistä, joka on kohteeksi joutuneesta henkilöstä loukkaavaa ja vastenmielistä ja luo uhkaavan, vihamielisen, halventavan, nöyryyttävän tai hyökkäävän ilmapiirin.
Häirintä ja ahdistelu voivat ilmetä esimerkiksi sukupuolisesti vihjailevina eleinä, kaksimielisinä puheina tai vitseinä, seksuaalissävytteisinä puheluina, tekstiviesteinä tai sähköposteina, ulkonäköä koskevina huomautuksina, fyysisenä kosketteluna tai muina sukupuoliseen kanssakäymiseen liittyvinä ehdotuksina tai vaatimuksina.
Häirintä voi olla myös muuta kuin seksuaalista, esimerkiksi kiusaamista, uhkailua ja vaanimista.
Jos olet epävarma siitä, miten toinen henkilö suhtautuu käytökseesi, kysy. Esimerkiksi halaamiseen ja kuvien ottamiseen tulee olla suostumus. Jos saat kielteisen reaktion, pahoittele ja uudelleenarvioi käytöstäsi.
Miten toimia, jos kohtaat häirintää
Jos joku käyttäytyy sinua kohtaan ei-toivotulla tavalla, pyydä henkilöä lopettamaan ja kerro, että koet tilanteen häiritseväksi. Jos tilanne jatkuu, toista lopettamiskehoitus kuuluvalla äänellä ja pyri tilanteesta pois ja ota yhteyttä tapahtuman järjestyksenvalvojiin. Voit myös pyytää apua ympärillä olevilta ihmisiltä.
Jos todistat jotain, jonka epäilet olevan häirintää, voit kysyä kohteeksi joutuneelta henkilöltä, onko hänellä kaikki ok, tarvitseeko hän apua tai häiritäänkö häntä. Jos vastaus on myöntävä, pyydä tekijää ensin lopettamaan, tarvittaessa toista kehoitus ja ota yhteyttä järjestyksenvalvojiin.
Tapahtumassa on häirintäyhdyshenkilö, joka on sekä kävijöiden että työvoiman käytettävissä. Jos et ole varma, miten tilanteessa tulisi toimia tai onko kyseinen kohtelu "kynnyksen ylittävää" tai häirintää, ota joka tapauksessa yhteyttä yhdyshenkilöön.